безгрижен

безгрижен
безгрѝж|ен, -на, -но <-ни>
прил spensieràto

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

 • безгрижен — прил. охолен, волен, нехаен, небрежен, немарлив, празен, суетен, детински, наивен, равнодушен, апатичен, безучастен, ленив, незаинтересуван прил. весел, доволен, щастлив, самодоволен, лекомислен, несериозен, пет пари не дава прил. безразсъден,… …   Български синонимен речник

 • бонвиван — (фр. bonvivant) човек што сака лесен и убав живот, што се стреми кон уживања, лекомислен и безгрижен човек …   Macedonian dictionary

 • идила — (грч. eidyllion сликичка) 1. поет. книжевна творба во која се опишува спокојниот и среќен живот на луѓето во природата (пастири, селани, рибари), најчесто на сентиментално лирски начин 2. безгрижен, среќен живот 3. муз. инструментална композиција …   Macedonian dictionary

 • идиличен — (грч. eidyllion) селски едноставен, природен, наивен и нежен, безгрижен, сталожен, што има карактер на задоволен и спокоен живот …   Macedonian dictionary

 • комотен — (лат. commodus) 1. удобен, широк, простран пријатен 2. фиг. бавен, мрзлив безгрижен …   Macedonian dictionary

 • пашалак — (тур. pasalуk) 1. област под управа на паша 2. спокоен, безгрижен живот …   Macedonian dictionary

 • раат — (тур. rahat) 1. безгрижен, мирен, спокоен, невознемируван 2. удобен, комотен, пријатен, поволен …   Macedonian dictionary

 • секурит — (лат. securus безгрижен, сигурен) вид многу цврсто стакло кое при кршењето се распаѓа на ситни безопасни парчиња …   Macedonian dictionary

 • синекурист — (лат. sine cura) безгрижен човек што има добра плата, а не мора ништо да работи …   Macedonian dictionary

 • безделен — прил. бездеен, ленив, мързелив, празен, нехаен, безгрижен, лентяй, негодяй, празноскитащ, безделник …   Български синонимен речник

 • безразличен — прил. безучастен, хладен, апатичен, индиферентен, равнодушен, студен, пасивен, бездушен, безчувствен, неутрален, безгрижен прил. чужд, безинтересен прил. вял, безстрастен прил. аполитичен прил. безизразен прил. коравосърд …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”